Konsten får oss att träda över gränser, in och ut ur gömda och glömda rum. Kritiken i tidskriften Evangelium syftar till att skapa nyfikenhet och intresse för nya verk, och att lyfta fram frågeställningar som samhällsjournalistiken inte alltid ser men som träder fram i en kyrklig/kristen kontext.

I det här numret samsas litteraturrecensioner med skivor och scenkonst. Kyrkomusikern David Åberg har sett en uppsättning av Matteuspassionen som lämnar många frågor; hur långt kan man till exempel röra sig från tonsättarens mening med sitt verk? Var går gränsen? Björn Malmehed recenserar en skiva med psalmer av Georg ”Jojje” Wadenius och Trio X. Det är vackert och finstämt, men kanske lite väl respektfullt, menar skribenten. Maria Klasson Sundin har läst Lennart Sjögrens dikter Kalla mig Noa och möter där en avmytologiserad Noagestalt vars persona har mycket lite gemensamt med sin bibliska namne, men som för tankarna till alla de människor som idag genomlever trauman i krigshetsandets kölvatten.

Två kristna mediala personligheter har under våren fått stor uppmärksamhet, Marcus Birro och Ulf Ekman. Den förstnämnde som krönikör och på något sätt ständigt i ropet, och den andre för sin överraskande konvertering till Katolska kyrkan. Miriam Wredén Klefbeck, präst i Nyköping och ledamot i föreningen tidskriften Evangeliums styrelse, har läst Marcus Birros bok Evangelium enligt Marcus – en titel som förpliktigar, minst sagt. De mer ocensurerade partierna är klart de mest läsvärda, enligt recensenten. Christoffer Skogholt har i vågrörelserna efter Ulf Ekmans konversion läst Johan Heltnes debutroman Det finns ingenting att vara rädd för, en semibiografisk bok om en ung mans uppväxt i en karismatisk miljö med stränga moraliska livsregler. I en längre recensionsartikel diskuterar Christoffer Skogholt vägar fram emot en sundare spiritualitet för liknande sammanhang. En helt annan typ av bok är Kristian Lundbergs omtalade Det här är inte mitt land. Sofija Pedersen Videke, präst och uppvuxen i Lundbergs Malmö, läser boken som en anklagelseskrift och uppgörelse med ett Sverige som har blivit kallt.

 

Evangelium recenserar böcker, skivor, scenföreställningar och annat. Vi söker fler kritiker. Hör av dig till oss!

tagged in 6recension