Josefin Holmström

Josefin Holmström

Josefin Holmström är litteraturredaktör för Evangelium. Hon är även verksam som frilansskribent och kritiker i Svenska Dagbladet.

Litteratur

Välkommen till Evangeliums litteratursidor

Josefin Holmström

Nummer 1, publicerad 2 oktober 2012

Själavården hade pågått ett bra tag och började lida mot sitt slut. Det visste vi, både min präst och jag. Han tyckte att det var dags för mig att höja blicken och möta världen, och därför stack han en eftermiddag en bok i handen på mig. Det var Björn Ranelids roman Mästaren i hårdpärmad originalutgåva. Tidigare hade han fått mig att ägna mig åt mer regelrätt själavårdslitteratur, såsom CS Lewis klassiker Från helvetets brevskola, och därför blev jag kanske lite förvånad av valet av bok. Men Ranelids berättelse om medmänsklighet och vikten av mänsklig gemenskap och kärlek kom så småningom att bli mycket viktig för mig, och jag bar boken i ryggsäcken i många veckor innan jag till slut motvilligt lämnade tillbaka den.

Jag tror att det här var vad min präst ville säga: litteraturen handlar om människan. Det gör Bibeln också. Om människans möte med Gud och med andra människor, om hennes frågor om livet och hur det bör levas, om vad lyckan består i, om hur man hanterar sorg och smärta, om vad verklig glädje är. Litteraturen är en kommunikationsform och ett sätt att förstå både sig själv och andra på – lika delar tröst och verktyg. Det är så jag som redaktör för dessa sidor tänker, åtminstone.

Det är min förhoppning att Evangeliums litteratursidor skall bli en mötesplats och ett slags andligt bibliotek med rum för både skönlitteratur och teologiska studier, poesi och själavårdslitteratur, recensioner och essäer. Dina åsikter, synpunkter och önskemål tas alltid tacksamt emot, för avsikten är att skapa dialog och låta litteraturen bli precis så levande som den är menad att vara. Välkommen, och mycket nöje!

 

 

Skriv ut