Camilla Hällbom

Camilla Hällbom

Camilla Hällbom är litteraturvetare från Stockholm och skribent på dagensbok.com och tidskriften Avsikter. Hon studerar teologi med sikte på att bli präst och avslutar samtidigt en magisteruppsats i litteraturvetenskap om Birgitta Trotzigs subjektsframställning i Ett landskap.

Litteratur

När isen är svag

Camilla Hällbom

Nummer 2, publicerad 18 december 2012

Det var länge sedan en roman berörde skribenten Camilla Hällbom som Ulla-Lena Lundbergs Is. Det finns spänningar i boken, spänningar i mötet mellan människor och spänningar i människorna. 

Det börjar en kylig vårmorgon när Petter, den nya prästen på Örarna kommer farandes med sin unga hustru Mona och dottern Sanna för att flytta in i prästgården, som tillsammans med kyrkan ligger på en ö avskild från resten av de små öarna i församlingen.

Det är en förväntansfull präst som möts upp av sina nya församlingsmedlemmar på bryggan och det är nyfikna församlingsmedlemmar som möter upp den nya prästen och hans familj. Det är slutet av 40-talet, kriget är slut och familjen trivs bra på Örarna.

Det är en sjungande församling som om söndagarna sitter i kyrkbänkarna och under veckorna springer de alla i prästgården för en kopp kaffe och en samtalsstund. Men samvaron på Örarna är inte alltigenom glad och rosenskimrande. Det finns spänningar på orten, spänningar i mötet mellan människor och spänningar i människorna. Prästfrun Mona är duktig, sköter hushållet och djuren som hör till prästgården och skäller på barnet som hon älskar. Det är ofta hon väntar och väntar på Petter som är ute på jobb. Petter, den fromme prästen har begravt sin ungdoms synder djupt inom sig men när minnen väcks till liv får de stora konsekvenser. Barnmorskan och läkaren på orten Irina Gyllen lämnade sina hemligheter i Sovjetunionen när hon flydde till föräldrarna i Finland. Och trots vänligheten finns det motsättningar mellan de som bor i de östra byarna och de som bor i de västra byarna på Örarna. Ingen skulle dra upp den från fel sida som går igenom isen på vintern.

Varje vinter lägger sig isen på havet mellan öarna som ett golv för människorna att gå på. Den kommer som en välsignelse för umgänget när man lätt kan ta sig från ö till ö. Men isen är förrädisk, det vet man.

Post-Anton som är den som kommer med prästen och hans familj till ön den där första kalla vårmorgonen. Han är den som fraktar posten mellan öarna, sommar som vinter, med båt och med släde. Ingen känner isarna, havet och öarna som han. Där råder makter långt äldre än Jesus säger han. Det gäller att vara lyhörd och lyssna på deras röster. Då märker man deras varsel. Då vet man var isen är svag och när stormen nalkas. Men prästen han tänker på annat, skänker sin tillit till Gud och Jesus, ser inte varslen.

Ulla-Lena Lundberg skriver vackert och inkännande. Miljöerna är fantastiska och som läsare lär jag snabbt känna karaktärerna, förstå dem och förälska mig i dem. Lundberg låter perspektiven skifta mellan olika karaktärer i romanen vilket förstärker djupet i berättelsen och de spänningar som finns där, de spänningar som gör berättelsen levande. Det var länge sen som en roman berörde mig såsom Is har gjort.

 

 

 

Is

Ulla-Lena Lundberg

Bonniers, 2012

Ulla-Lena Lundberg växte upp på olika håll i Svenskfinland och bor i Borgå. Hon är filosofie magister med etnologi och religionsvetenskap som huvudämnen och hedersdoktor vid Åbo Akademi.

Läs mer
Skriv ut