Karin Nelson

Karin Nelson

Karin Nelson är universitetslektor i orgel vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, och disputerade 2010 på en avhandling om orgelimprovisation i barockmusik.

Musik

Mångårig passion nu på skiva

Karin Nelson

Nummer 3, publicerad 12 mars 2013

Johann Sebastian Bachs Johannespassion framfördes första gången vid vespergudstjänsten på långfredagen 1724 i Nikolaikyrkan i Leipzig, ett år efter att Bach tillträdde tjänsten som Thomaskantor och director musices. Bach reviderade Johannespassionen fyra gånger, sista gången endast ett år innan sin död 1750. Dessa förändringar innebar bland annat att både de inledande och avslutande satserna byttes ut i förhållande till den första versionen. Texten är till största delen hämtad från Johannesevangeliets kapitel 18-19 men det finns även några korta avsnitt från Matteusevangeliet. Förutom bibeltexterna förekommer också texter av B.H. Brockes, C.H. Postel och Christian Weise. I kompositörens dödsruna framgår att Bach efterlämnade fem passioner men endast två av dessa är kända, Johannespassionen och Matteuspassionen (dessutom finns i huvudsak endast texten till Markuspassionen bevarad).

“Och detta är minsann inte vilken musikupplevelse som helst utan ett förstklassigt framförande som förmedlar både starkt engagemang och musikalisk stilmedvetenhet.”

Som formuleras i det välskrivna texthäftet är denna CD-inspelning en dokumentation av en närmare 70-årig tradition i S:t Jacobs kyrka. Denna inleddes av Set Svanholm 1945 och när Eric Ericson tillträdde kantorstjänsten fyra år senare fortsatte traditionen. Verket framfördes inte mindre än 17 gånger under Ericsons 25 år som kantor i S:t Jacobs kyrka. De efterföljande kantorerna Stefan Sköld och nuvarande innehavaren av tjänsten, Gary Graden har fortsatt i samma spår. Alltsedan 1990 har Graden framfört verket tillsammans med S:t Jacobs Kammarkör. De senaste 13 åren har orkestern bestått av REbaroque och konsertmästare Maria Lindal.

Verket har två delar som här delas upp på två skivor; första delen (33:59) och andra delen (72:12), en total durata på drygt 105 minuter. Texthäftet (59 sidor, varav 10 är foton) innehåller information på svenska och engelska om verket och de medverkande. Förutom på originalspråket återfinns hela verkets text även på svenska och engelska.

Med denna inspelning får nu även lyssnaren som inte har möjlighet att fysiskt närvara när verket framförs i S:t Jacobs kyrka chans att dela musikupplevelsen. Och detta är minsann inte vilken musikupplevelse som helst utan ett förstklassigt framförande som förmedlar både starkt engagemang och musikalisk stilmedvetenhet. Både solister, kör, musiker och dirigent är av absolut toppklass. Mina två favoritspår är basarian ”Eilt, ihr angefochtnen Seelen” och altarian ”Es ist vollbracht!”. Här finns det en härlig tyngd i tempovalen som skapar allvar och gravitet. I några satser, till exempel ett par av koralerna, ställer jag mig dock frågan om musiken inte skulle ha vunnit på en något lugnare känsla för att förstärka textens dramaturgi.

S:t Jacobs Kammarkör består av drygt 30 personer, kören är en av vårt lands främsta, den har en meritlista med såväl nationella som internationella framgångar. Tillsammans med dirigenten Gary Graden, solister och REbaroque har de gjort inspelning som jag varmt kan rekommendera. Att det dessutom är en liveinspelning förstärker det genuina i helhetsupplevelsen. Köp den!

 

 

 

Johannespassionen

Johann Sebastian Bach

S:t Jacobs Kammarkör, REbaroque, Gary Graden dirigent, Proprius/Naxos 2012

REbaroques konsertmästare är Maria Lindal. Medverkande: Jeanette Köhn, sopran, 
Mikael Bellini, countertenor, 
Mikael Stenbaek, tenor och evangelist
, Håkan Ekenäs, bas och Jesus, 
Lars Johansson Brissman, bas och Pilatus. Liveinspelning från konsert i S:t Jacobs kyrka, Stockholm 16-17 april 2011.

Läs mer
Skriv ut