Film

Katarina

Håkan Lundblom

Nummer 1, publicerad 2 oktober 2012

Filmen om Katarina kyrka gjordes av Håkan Lundblom på uppdrag av byggföretaget och församlingen som ville dokumentera återuppbyggnaden. Denna kloka åtgärd gör att vi nu har möjlighet att gå tillbaka i tiden och för första gången på internet visa hur det gick till att bygga en 1600-talskyrka på 1990-talet.

Katarina kyrka uppfördes under perioden 1656 – 1695 efter ritningar av Jean de la Vallée, kunglig arkitekt med ansvar för statens byggverksamhet. Efter branden 1990 var den första reaktionen från många att kyrkan skulle byggas upp exakt som den varit. ”Denna kyrka skall återuppstå”, var biskopen Henrik Svenungssons spontana ord vid den enorma mässan på kyrkbacken några dagar efter branden som samlade flera tusen deltagare. Så är också reaktionen hos många av oss som ser filmen. Kyrkobyggnadens symbolvärde är stort.

När man sedan ser bygget och följer arbetet med Håkan Lundbloms sakliga berättarröst i öronen övergår fascinationen till själva hantverket. Människors kunskap inger respekt, från de avancerade snickerierna, mureriet och gjutningarna som filmen fokuserar på till de perfekt kokta mjöliga potatisarna som serveras vid takläggingsfesten.

Men filmen om Katarina är också en film om samarbete, om arbetslust och om hur mycket vi är kapabla till när vi får vara så kreativa som vi har potential att vara. Frågan väcks: om kyrkan hade rasat på dagen efter den stod ny igen – hade allt arbete då varit förgäves?

Håkan Lundbloms film om Katarina har visats i TV4 och fick repriseras efter ett stort gensvar från publiken. Efter filmen hade visats i TV fick han många brev, också från tittare som inte annars var särskilt religiösa eller kyrkligt aktiva. Det här är en spännande film, mer än en enkel dokumentation.