På plats

Kära konfadagbok

Tidskriften Evangelium

Nummer 1, publicerad 2 oktober 2012

Det är viktigt för en svenskkyrklig kulturtidskrift att inte bara präster skriver och att alla perspektiv inte är vuxnas. Därför bad vi pilgrimskonfirmanderna i Södertälje församling att skriva dagbok från sin resa till Rom i somras. Innan resan har de läst en heldag i månaden under ett år, och tre veckor i streck på sommarlovet.

 

3 augusti

Vi gick till Colosseum och prutade på solglasögon. Värmen var mysig för det är så annorlunda mot i Sverige. Det fanns nästan ingen skugga på Colosseum, och det var lite för varmt. Där lärde vi oss att det var många kristna som dog för sin tro där, och att det var synd att de dog för sin tro.

4 augusti

Vi besökte katakomberna, som är en viktig gravplats för kristna anhängare under den antika tiden, då kristendomen var förbjuden. Vi konfirmander fick endast se en liten del av katakomberna för att den består av fyra våningar som har en 17 km lång sträcka och där ligger 150 000 människor begravda. Vi besökte sedan en kyrka där alla de tolv apostlarna var avbildade som statyer, vi fick också ta del av deras historia och hur vissa av dem dog för sin tro. Vi besökte sedan en skelettkyrka där munkar och vanligt civilfolk stod döda, syftet med detta var att dessa människor ville bära fram att alla människor är dödliga.

Vi tyckte katakomberna var en väldigt viktig sevärdhet för oss kristna som vill lära oss om våran historia. Vi tyckte det var väldigt fascinerande och modigt av apostlarna att göra vad som helst för sin tro, som till exempel att riskera sitt liv som martyrer. Vi var inte så intresserade av skelettkyrkan för att det budskap som de bar fram där är en självklarhet för alla människor, nämligen döden.

Alla tre platserna var obehagliga att besöka för att obehagligt döende var huvudkärnan på varje plats.

Hemma har jag/vi berättat om att kristendomen fortfarande lyckas leva vidare trots allt lidande och förföljelse som den stått ut med.

Pizza, vila och segway.

5 augusti

Vi besökte anglikanska kyrkan, Vatikanstaten, Peterskyrkan och Piazza Navona.
Jag tyckte om högmässan i Anglikanska kyrkan. Det var välkomnande och trevligt. Det gav en sorts trygghet att uppleva högmässan. Peterkyrkan gav inte känslan av en kyrka. Det var mer som ett museum. Jag tyckte inte om värmen, och att sitta på stekhet marmor.

6 augusti

Vi läste sista kapitlen i Markusevangeliet i en park och åt skum frukt. Parken Villa Borghese var fin.

Vad vi lärt oss

  • Vi har lärt oss bland annat att man inte ska skämmas för sin tro bara för att man lever i ett land där kristendomen inte är så populär. Utan det finns kristna världen över! Speciellt i Rom där man delar samma tro och samma syn på livet.
  • Vi har lärt oss hur de olika apostlarna dog. Jag insåg hur mäkta kristet Rom var. Jag har lärt mig överleva i Rom, och jag har lärt mig uppskatta vatten.
  • Vi har lärt oss att det var många kristna som dog för att de var kristna (till exempel på Colosseum).

Romresan som helhet…

…var en väldigt intressant resa, där vi lärde känna varandra bättre och skapade ett starkare band genom våran kristna tro. Vi fick också ta del av viktiga platser och upplevelser.

…var rolig och varm. Man kom mycket närmare människorna man reste med. Rom var en vacker stad med mycket liv i. Mycket god mat och glass. Resan gav möjlighet att lära känna och umgås med nya människor.

…fick mig att tänka på att Gud alltid finns med oss, och att Rom är en mysig stad.

Alla samlade.

 

 

Skriv ut