Eva

Eva Grelsson

Nummer 5, publicerad 29 oktober 2013

”Tänk att du har samma namn som den första kvinnan på jorden”, sa äldre människor till mig när jag var ung. Det var stort på något vis, den första kvinnan, tänk att ha samma namn som henne! Jag är född på 1950-talet och vi var många som döptes till Eva, det var ett av de populäraste flicknamnen på den tiden. I tonåren ville jag heta ett något mer ovanligt namn, Gabriella till exempel.

Min relation till Bibelns Eva kom långt senare. I vuxen ålder tog jag reda på att Eva kommer från hebreiskans chawa, som betyder; att ge liv. Jag läste om Eva i paradiset, som tillsammans med Adam fick ett uppdrag att förvalta världen. Något som vi än idag, alla tillsammans, har uppdraget att göra. Jag funderade mycket kring Evas relation till ormen, vad som fick henne att ta en tugga av den förbjudna frukten. Var hon så nyfiken på vad som skulle hända att hon inte kunde låta bli? Jag känner igen mig i det, min nyfikenhet av världen i stort har ibland lett mig på vägar jag kanske inte skulle ha valt. Jag har lärt mig av mina misstag och gått vidare, lite klokare och ibland lite naggad i kanten. Det är inte alltid så enkelt att vara nyfiken på livet.

Bibelns Eva, en stark symbol för hela mänskligheten och en helt vanlig kvinna. Hon födde och uppfostrade tre barn, precis som jag har gjort. Hon fick leva med konsekvenserna av sina misstag och fick lära sig att livet kunde vara både gott och ont. Något som jag och antagligen de flesta, kan känna igen sig i.

Eva, livgiverskan, finns med oss i varje andetag.

 

 

 

 

Skriv ut