Okej – det är mycket nu. Men jag bara måste skriva om det här också.

SR Ekot lyfte idag nyheten att kyrkomötet beslutat att stötta församlingarnas flyktingarbete. Av alla beslut som fattades under kyrkomötet så är det den man valt ut. Det ger goodwill till kyrkan att framstå som flyktingvänlig. Nyheten kommer samma vecka som det berättats att Svenska kyrkan funderar på att starta asylboenden. Ekot rapporterar att ”ärkebiskopen får en nyckelroll i arbetet”. Så får hon en stjärna i himlen igen, i en svensk media som redan bestämt sig för att just denna ärkebiskop är kraften bakom all förändring i god riktning i Svenska kyrkan.

Men det är Migrationsverket som tagit initiativet till samtal, och om man frågar till exempel Helgeandssystrarna i Alsike kloster – som tagit emot flyktingar sedan 1978 – om de känner stöd från sin kyrka så kommer bilden av den flyktingvänliga kyrkan att kompliceras. Det finns enstaka personer i Svenska kyrkan som engagerat sig för flyktingar länge, församlingar gör saker, men det officiella Svenska kyrkan högt upp har inte besökt förvaren eller försökt att hindra avvisningar. Efter KG Hammars påskupprop har det officiella Svenska kyrkan legat lågt. Faktum är att de enstaka aktivisterna ofta har fått kämpa i sin egen kyrka för att få pengar och tid och schyssta villkor för det här.

Nå; kyrkomötets beslut nu då att stötta församlingarnas flyktingarbete, varifrån kommer det? Jo det är ju en motion lagd av Dag Sandahl i nomineringsgruppen Frimodig kyrka som kyrkomötet har gett sitt bifall. Dag Sandahl alltså, som Seglora smedja drevat mot för att ”publicera antisemitisk propaganda” (han hade, vill jag minnas, godkänt en kommentar på sin blogg). Seglora alltså, som skrivit artiklar om ”Frimodig kyrka och främlingsfientligheten”. Seglora, som stöttas av Stockholms stift vars biskop har valspråket ”Gör inte skillnad på människor” men som twittrade inför kyrkovalet att Sverigedemokraterna och Frimodig kyrka ska man inte rösta på, för de gör skillnad på människor och är mörkerkrafter.

Nu har alltså Frimodig kyrkas allra mest irriterande och vadmalskliande svartrock lagt en motion i kyrkomötet som 1) går helt emot föreställningen om att han eller Frimodig kyrka skulle vara främlingsfientligt, vilket inte var någon högoddsare förut för den som visste att till exempel de där flyktingmottagande nunnorna förmodligen röstar FK, om de alls röstar och 2) ger goodwill till vad gemene man tror är den progressiva grenen av kyrkan men som i själva verket är försiktig i samhällsfrågor om man inte räknar symbolhandlingar som klockringning eller psalmsång i demonstrationer.

Prekärt.

Man känner här en obetvinglig lust att påminna om Socialdemokraternas negativa kampanj mot bland annat Frimodig kyrka i kyrkovalet för ett år sedan. På sajten ”Vem orkar rösta” varvas ”Män som ratar kvinnor som präster” (Sandahl) med ”De som vill stänga dörren för flyktingar” (Jimmie Åkesson) och ”Den konservativa, bokstavstrogna, kristna högern” (artikeln skrevs av en högkyrklig präst men vem orkar skilja mellan det och amerikansk Bush-evangelikalism ändå liksom). Kampanjen gav resultat, den spreds i sociala medier och kändisar som Henrik Schyffert gick ut med bekymrad min och sa att visserligen går han aldrig i kyrkan men nu måste alla ta sitt ansvar och rösta bort de mörka krafterna.

Sossarnas valgeneral Olle Burell berättade öppenhjärtigt om strategin. ”Bokbord och affischer är ingen bra taktik för det kan gynna även andra partier som påminns om att det är kyrkoval. I stället satsar vi på en valrörelse ”under radarn”, genom att uppmana S-sympatisörer att lyfta på arslet och gå och rösta”. Och det fungerade ganska bra, man höll i alla fall ställningarna och Frimodig kyrka gick inte framåt. (Däremot POSK eftersom kyrkfolk är utled på att se sin kyrka användas som en spelplan för politiska partier och inte alls tycker att kyrkovalet är ”ett perfekt tillfälle” att öva inför valet till Europaparlamentet, som Burell sa, men det är en annan bloggpost.)

Håhåjaja, det är ett skådespel. Om det känns svårt att hänga med i svängarna är egentligen det enda ni behöver förstå att flera viktiga matcher i kyrkan de senaste åren här har vunnits i ett enda vackert slag.

Jag säger som kulturmannen Dan Bäckman: Dag Sandahl/Frimodig kyrka – etablissemanget: 1-0.