Inför julen 2014 har en ny form av biskoplig kommunikation dykt upp: advents- och julhälsningar i videoform. Ny och ny kanske någon säger; YouTube grundades 1995 och videon har ju funnits betydligt längre än så.

Och visst, det är alla legitima invändningar mot mitt användande av ordet ”ny”, men med tanke på årets explosion av hälsningar är det ändå berättigat att kalla det för en ny form av kommunikation från biskoparnas sida. För tittar man på YouTube så har biskoparna lyst i mörkret med sin frånvaro på den här fronten. Det allra första inslaget är faktiskt biskop Martin Lind (tidigare biskop i Linköping) som 2008 gjorde en kort julhälsning till sitt stift och även en på engelska till stiftets världsvida vänner. Även 2009 och 2010 är biskop Martin den enda som finns representerad bland julhälsningar.

Tvåa på bollen var, på intet sätt oväntat, den kommunikativa dåvarande biskopen i Lunds stift, Antje Jackelén som (liksom Borgå stifts biskop Björn Vikström i den luthersk-evangeliska finska kyrkan) sedan 2011 både spelat in jul- och påskhälsningar till sitt stifts innevånare. Sedan 2012 finns även Visby stift representerat genom biskop Sven-Bernhard Fast och nu, 2014, finns inte mindre än sex biskopar och en ärkebiskop representerade (Lund, Växjö, Karlstad, Göteborg, Västerås, Visby) bland hälsningarna.

Men hur är då dessa hälsningar? Vad utmärker en advents- och julhälsning anno 2014 och hur skiljer de sig ifrån varandra? Det skall vi titta lite närmare på.

LUND – BISKOP JOHAN TYRBERGS ADVENTSHÄLSNING 2014

Längd: 3:11
Visningar: 721

BISKOP JOHAN TYRBERGS JULHÄLSNING 2014

Längd: 5:35
Visningar: 369

I det mediala stiftet i söder plockar biskop Johan Tyrberg upp den fallna manteln efter proffset Jackelén och spelar in inte mindre än två hälsningar. En advents- och en julhälsning, men som båda binds ihop av ett tydligt tema: en jätteful ryggsäck.

REGISSÖRENS PITCH: ”Om du kan börja med att sätta dig i en stol, vid en bokhylla med ett stort guldigt paket och prata om adventstiden? Och sedan när vi spelar in julhälsningen så kan du plocka upp det där paketet igen och öppna det och prata lite om innehållet: en ryggsäck med Lunds stifts logga på. Det blir en schysst cliffhanger va? Väcker folks intresse lite?”

RECENSION: Lund väljer att köra på den klassiska linjen, det märks. Hela inspelningen påminner starkt om biskop Martin Linds numera klassiska och stilbildande första julhälsning från 2008. Biskopen sitter på en stol i vardagsljus och talar rätt upp och ner.  Båda hälsningarna inleds och avslutas med orgelmusik (psalm 103 respektive psalm 104) och har ett klassiskt budskap. 1) Låt adventstiden vara advent, en förberedelse för julen samt 2) tänk på de som behöver vår hjälp och Gud kommer oss till mötes.

SISTA MENINGEN: ”… önska dig en riktigt god, välsignad och fridfull jul”.

OMDÖME
Plus: Den klassiska ”julvärds”-estetiken. Bra med mygga för ljudets skull. När regissören klipper in biskop Johan planlöst bläddrandes i en novellsamling av Alice Munro. Plötsligt bläddrar han långsammare. Hittar sidan han ”letade” efter, läser en kort sekund och ställer tillbaks boken i hyllan igen. Genialt. Kultur och eftertanke i ett snabbt klipp.
Minus: Kunde varit kreativare, känns lite styltat emellanåt.

VÄXJÖ – BISKOP JAN-OLOFS ADVENTSHÄLSNING 2014

Längd: 2:31
Visningar: 593

Växjö stift väljer att avvika från den klassiska linjen men hamnade i en annan klassisk jultematik istället: barn.

REGISSÖRENS PITCH: ”Du och barn! På en förskola! Lite julpyssel och så kan ni prata om julen! Sen tänder ni adventsljuset! Och så kan du väl säga något på slutet.” (Det är tydligt att regissören inte litar på att biskop Jan-Olof skall lyckas charma tittarna på egen hand…)

RECENSION: Det är inte så mycket en adventshälsning som ett kort studiebesök på kyrkans förskola följt av kort information kring Svenska kyrkans internationella arbetes julkampanj. Den som får mest utrymme i filmen är ett litet barn som helt verkar missuppfattat julevangeliets ålder (eller snarare reciterar ur minnet från ett julspel där någon kreativ pedagog försökt att sätta julevangeliet i modern tid).

SISTA MENINGEN: ”Nu önskar jag dig en riktigt glad och välsignad adventstid!”.

OMDÖME
Plus: Killen i drakdräkt som tittar på när adventsljuset tänds. Snygg produktion. Bra att barnen lyfts fram.
Minus: Resten.

GÖTEBORG – BISKOP PERS JULHÄLSNING 2014

Längd: 5:09
Visningar: 1 147

En politisk medveten julhälsning från en politisk medveten stad. Lite styltig och aningen missriktad men med empati och en ansats till ställningstagande sållar sig Göteborg till toppkandidaterna i årets test.

REGISSÖRENS PITCH: ”Ställ dig upp och prata”. (Eventuellt har regissören blivit överkörd av biskopen.)

RECENSION: Ännu en klassisk julhälsningsfilm. Biskopen står, lite till höger i bild med en tavla i bakgrunden, lite till vänster i bild. Biskop Per lyfter, i sitt ganska politiska tal, upp den rasism, främlingsfientlighet och antisemitism som finns i vårt samhälle och kopplar detta till den flykt som det nyfödda jesusbarnet tvingades göra. Ett klassiskt tema absolut, men ett mycket passande tema för en julhälsning 2014. Bristen på inlevelse gör att det ibland känns lite styltigt. Och det faktum att talet känns riktat till de som inte tycker som biskopen själv i den här frågan gör att jag undrar om budskapet hamnar lite snett? För hur många av dessa människor lägger några minuter på att titta på en biskops julhälsning på nätet? Lite mer pepp till de goda krafterna hade kanske kunnat uppbådas.

SISTA MENINGEN: ”Så önskar jag dig och de dina och oss allesammans en riktigt god jul, en jul präglad av gemenskap kärlek och värme”.

OMDÖME
Plus: Den politiska tonen.
Minus: Målgruppen? Bild- och ljudkvaliteten kunde vara bättre. De geografiska kunskaperna (”jesus föddes i ett hörn av världen”.)

KARLSTAD – BISKOP ESBJÖRN HAGBERGS ADVENTS- OCH JULHÄLSNING 2014

Längd: 05:12
Visningar: 803

Testets klara vinnare. Välproducerat och välskrivet, aktuellt och tidlöst. Karlstad stift har lyckats producera en hälsning som nog är så bra en julhälsning blir 2014.

REGISSÖRENS PITCH: Karlstad verkar ha använt sig av samma regissör som Göteborg för även här verkar ”Ställ dig upp och prata” vara den vision som genomsyrar filmen. (Med tanke på julhälsningarnas unga historia vore det ju dessutom konstigt om det fanns ett större antal biskopsjulhälsningsregissörer att välja på i vårt avlånga land.)

RECENSION: Karlstad levererar. Likt Göteborg står biskopen lite till höger i bild med en ikon i bakgrunden, lite till vänster i bild. Men där slutar jämförelsen. Ljudet och fotot är strålande. Likaså är biskopens betraktelse. Som tar sin början i bilden av den unga kvinnan som sitter med sin mugg utanför affären och som sedan, utan att någonsin lämna den bilden väver en tråd som går genom oss (via Evert Taubes ”Så länge skutan kan gå”) och livets skörhet, till den unga kvinnan som bar in Gud i världen.

Detta är en fulländad julhälsning som tar tillvara på det som en biskop kan bäst (predika) och som genom orden, inte bilden, kopplas till nutidsmänniskans problem och tankar.

SISTA MENINGEN: ”… och det är ju vad jag önskar var och en av er: en god och välsignad jul.”

OMDÖME
Plus: Allt! Detta är en fulländad julhälsning som tar tillvara på det som en biskop kan bäst (predika) och som genom orden, inte bilden, kopplas till nutidsmänniskans problem och tankar.
Minus: Inget.

BONUS: Karlstad stift har, som grädde på moset, också valt att spela in hela julevangeliet inläst av biskop Esbjörn på klassiskt Arne Weise-manér.

VÄSTERÅS – BISKOP THOMAS SÖDERBERGS JULKORT 2014

Längd: 6:56
Visningar: 236

En man av folket talar till folket på folkets arenor. Dock ofta överröstad av just folket. Västerås vågar pröva ett nytt grepp men faller på utförandet.

REGISSÖRENS PITCH: ”Ta på dig lite gubbkläder och gå ut på stan. På torget, i köpcentret, i förorten. Prata med folk. Var som folk! Det gillar folk!”

RECENSION: En katastrofal julhälsning. Det är helt omöjligt att höra vad biskopen säger. Inte bara på grund av det dåliga ljudet och alla biljud från staden och människorna utan också på grund av att det krävs ett fokus av Guds nåde för att koncentrera sig på biskopen med allt som händer på bilden i bakgrunden. Visserligen är ”Albert och Herbert”-touchen mysig. Och tanken att kyrkan är mitt i vardagen är fin. Men det funkar tyvärr inte på bild. Det lilla av innehållet jag ändå lyckas snappa upp är klassiska teman, oro för växande främlingsfientlighet, för människovärdets urholkning och ett evangelium om en Guds kärlek till en hel värld, utan gränser.

SISTA MENINGEN: ”Till var och en oavsett var du är och hur du har det önskar jag en riktigt välsignad jul och ett gott nytt år, 2015.”

OMDÖME
Plus: Ansatsen till förnyelse. Budskapet.
Minus: Utförandet, produktionen och garderoben.

VISBY – BISKOP SVEN-BERNHARDS ADVENTSHÄLSNING 2014

Längd: 7:12
Visningar: 368

En mystiker, fast förankrad i det lokala men med blicken vänd mot det världsvida, talar lågmält om det vi inte kan tala om. Inte heller Visby stift vinner några innovationspris, men ett bra språk talar för sig själv.

REGISSÖRENS PITCH: ”Stå upp, helst ute och prata!”

RECENSION: Det som skiljer biskop Sven-Bernhard från de andra är framförallt språket och målgruppen. Det är det lokala och det är hela världen som är hans målgrupp som biskop för församlingarna utomlands och på Gotland. Det lokala visar sig dock främst i det norrbottniska. Biskopen står utomhus, i november, i bara skjorta och kavaj. Med händerna i byxfickorna talar han om det oroliga läget på vår jord, i Donetsk, Mosul, Aleppo. Och så citerar han Sara Lidman om stororden som vi använder när de vanliga inte räcker till. Det lokala (och personliga) kopplas till det världsvida. Även om videon inte ser mycket ut för världen så dröjer den sig kvar, främst på grund av biskop Fasts vackra språk och den mystik som lyser igenom i hans hälsning. Vi får ”treva oss fram, ana med hjärtat” och ”inför tillvarons djupaste mening  räcker inte ens stororden till” och vi ”tystnar inför det som ord inte kan förmedla”.

SISTA MENINGEN: ”Så vill jag önska er alla vänner i Visby stift, alltifrån Melbourne i sydväst till San Francisco i nordöst och i Sundre och på Fårö och i Visby ett nådens år från Herren.”

OMDÖME
Plus: Språket, tonen, det lokala och världsvida.
Minus: Produktionen kan bli bättre.

ÄRKESTIFTET – ÄRKEBISKOP ANTJE JACKELÈNS JULHÄLSNING 2014

Längd: 2:16
Visningar: 1 597

En snygg produkt med löst innehåll.

REGISSÖRENS PITCH: ”Sätt dig i en stol och prata, vi får det att se snyggt ut!”

RECENSION: Julhälsningen påminner mycket om SVT:s julstudio med levande ljus, en ståtlig gran och adventsljusstake i fönstret bakom en snyggt belyst ärkebiskop. I bakgrunden spelas ”Stilla natt”, den psalm som Jackelén reciterar och utgår ifrån i sin allra första julhälsning som ärkebiskop. Tyvärr verkar mer kraft lagts på yta än på innehållet vilket är lite löst i formen. Det berör teman om mångfald (psalmen sjungs på många språk) och att julen inte alltid är fridfull, över vår jord och i våra hem (”julnatten har aldrig varit stilla, ibland bråkig och ohelig”). Men mer konkret eller utmanande än så blir det aldrig.

SISTA MENINGEN: ” … vill jag önska dig en välsignad God Jul och ett Gott Nytt År!

OMDÖME
Plus: Produktionen.
Minus: Innehållet.