omslag1600_puddar-röd22

Konsten i numret är gjord för Evangelium av Agnes Mohlin. Läs en intervju med henne här.

Det syns inte alltid utanpå hur arbetet sett ut. Evangeliums tionde nummer är ute och det är vackert, välgjort, tänkvärt, krävande, framåtsyftande, som vanligt vågar jag påstå. Evangelium håller höjd som kvalitetstidskrift.

Men i det här numret har vi valt att gå ut lite med bakomarbetet och berätta att vi försökte göra någonting på Mitri Raheb och diskussionen som uppstod kring hans besök på Teologifestivalen. Kan en palestinsk kristen berätta om sin situation utan att bli anklagad för antisemitism? Vet vi för lite om ersättningsteologin? Varför ger Verbum ut boken och hur har relationerna egentligen sett ut här? Jag känner själv att jag inte kan forma en åsikt förrän jag får mer kött på benen – och det har jag inte fått än.

Det hela var så segt att dra i att vi fick ge upp. Och det är inte, tycker jag, rimligt. Vi är en liten ideell kulturtidskrift med pyttesmå ekonomiska resurser men tokkoll på frågorna och erkänd nukänsla i uttrycket: skribenterna borde stå på kö.

Om inte teologer vill eller tycker sig ha tid att föra en offentlig idédebatt om de kyrkliga frågorna, vilka ska göra det då, frågar vi redaktörer i det nya numret av Evangelium.

Just detta är dock bara ett exempel – problemet är återkommande och det är därför vi väljer att lyfta den inställda recensionen såhär. Det här är viktigt. Svenska kyrkan på alla nivåer måste fundera över hur den uppmuntrar till idédebatt.

Idag kom också beskedet att Kyrkans Tidnings chefredaktör Svante Fregert avgår med omedelbar verkan. Han är den andra chefredaktören att lämna från ena dagen till den andra. Det syns inte alltid utanpå hur arbetet sett ut. Exakt vad det är av den sjunkande upplagan, uppsägningarna, redaktionella oenigheter och relationen till styrelsen och kyrkan som har fått Fregert att gå med en sådan hast vet jag inte, men det är helt säkert inte att hans gamla punkband ska släppa en skiva i alla fall som den officiella versionen lyder.

Jag finner mig själv i en mycket spännande tid. Ska Berling våga kasta loss från moderskeppet och göra en riktigt granskande, fri, bråkig och kunnig tidning om kyrkan? Eller ska Evangelium gå mer mot det hållet istället? Klart är i alla fall att jag inte tänker tjata in teologerna till det offentliga samtalet. Det finns kompasser, vägar och människor som vill röra på sig. Det är mitt folk, det är med dem jag vandrar.