Projektledaren för kyrkohandboken, Solveig Ininbergs, skickade i går ut ett mejl till alla församlingar i Svenska kyrkan.

 

Från: Svenska kyrkans informationsservice
Skickat: den 17 juni 2015 16:19
Ämne: Svenska kyrkans kyrkohandbok

Till Svenska kyrkans pastorat och församlingar
Det pågår en debatt om Svenska kyrkans kyrkohandbok. En del röster säger att revisionen av kyrkohandboken befinner sig i kaos. Det är tråkigt, och naturligtvis värt eftertanke. Men bilden stämmer inte. Revisionsarbete pågår! I detta brev finns övergripande information om kyrkohandboksrevisionen och vad som händer nu och framåt. Mer information finns på
http://www.svenskakyrkan.se/kyrkohandboken

Med vänlig hälsning
Solveig Ininbergs, huvudprojektledare

 

Med mejlet fanns ett dokument bifogat, som är densamma text som ligger utlagd under länken ovan.

Så nu vet alla det och behöver inte spekulera om vad brevet innehöll.

Samtidigt har Posks representanter i Kyrkostyrelsen skrivit ett intressant inlägg på sin blogg, som handlar om hur de har försökt att påverka processen. Det är naturligtvis anmärkningsvärt att ledamöter går ut offentligt såhär. Som om Miljöpartiet skulle redovisa vinster och förluster mot Socialdemokraterna i regeringen. Det är som sagt intressant läsning. Att Stockholms domkyrkoorganist ska vara med i expertgruppen känns som ett högst rimligt krav men inte ens det fick Posk alltså igenom.

Enligt källor jag talat med (och det är rätt många som pratar) är det Socialdemokraterna som vill behålla uppdraget på kyrkokansliet, och detta för att behålla och stärka S-märkta nyckelpersoner där. Kan detta stämma? Är Socialdemokraterna och kyrkokanslisterna medvetna om att det är såhär folk pratar? Förtroendekapital är en sån himla skör valuta. Det går inte att förvalta den med mer av samma, därför att interna mejl kommer alltid läcka, det ser bara desperat ut. Jag vet exakt vilken mediestrategi som skulle få tyst på kritiken på kultursidorna men jag tänker inte berätta det. Svenska kyrkan håller på att lära sig en läxa och det är nog bra att den kostar på.